Hyvinvointia syksyyn ja talveen

Hyvinvointia syksyyn ja talveen

Kaikki me tiedostamme sen, että syksy ja talvi ovat pimeämpiä vuodenaikoja Suomessa. Aurinko on piilossa suurimman osan ajasta ja on kosteaa sekä pimeätä. On entistä tärkeämpää huolehtia omasta itsestä, jotta jaksaa kaamosajan. Puhutaankin kaamosmasennuksesta, josta jotkut sitten potevat tämän kaiken harmauden ja pimeyden keskellä.

Yksi asia on selvä: auringonvalon puuttuessa tarvitsemme lisäravinteista vitamiineja, joita emme muuten todennäköisesti saa riittävästi. Voimme myös syödä kesää enemmän hedelmiä, mutta helpompi tapa varmistaa vitamiinien saanti ovat luotaistuotteet. Terveellisen kokonaispaketin saa parhaiten syömällä monipuolisesti. On kuitenkin vitamiineja, joiden saantiin suomalaisten kannattaa kiinnittää huomiota. Niitä ovat erityisesti D-vitamiini ja ­folaatti. D-vitamiinin tarve on ympärivuotinen, mutta etenkään talvella sen kanssa ei kannata pihistellä. Suomalaisille D-vitamiinin tarve on ilmeinen pohjoisesta sijainnistamme johtuen. D-vitamiinia saadaan kolmella keinolla: kesäkuukausina auringossa oleskelemalla, syömällä sitä sisältäviä elintarvikkeita ja nauttimalla vitamiinilisää.

Talvella ja pimeinä aikoina stressitasomme myös nousee ja voimme kokea jonkinlaista ahdistusta. Tähänkin auttaa luontaistuote, CBD-öljyjen on todettu auttavan ainakin osaa käyttäjistään vähentämään stressitasoaan ja ahdistusta, joten jos tuote kiinnostaa, klikkaa tästä lisätietoja.

Mikä kaamosmasennus on?

Kaamosoireiden tärkein syy on se, että unirytmi häiriintyy, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos. Silloin unen laatu heikkenee eikä uni virkistä tarpeeksi. Me heräämme yleensä aamun valoon. Talvella aamun valo vähenee, joka vaikuttaa heräämiseemme – näin se vain on.

THL:n mukaan joka viides suomalainen aikuinen kokee runsaasti kaamosoireita. Pari prosenttia aikuisista kokee jopa varsinaista kaamosmasennusta. Jos sitten on näin, että pimeys vaikuttaa pahastikin omaan mielentilaan, niin tutkijoiden mukaan helpoin tapa lähteä ratkaisemaan tilannetta, on hankkia kirkasvalolamppu. Kirkasvalohoito on tehokkain tapa lievittää kaamosoireita.

Valon lisäksi liikunnalla on iso merkitys oman mielen ja kehon hyvinvointiin. Jos nyt et jaksa salilla käydä tai lähteä juoksulenkille, niin 2-3 kertaa viikossa kävelyä auttaa jo paljon. Varsinkin jos pääset kävelemään luonnossa tai edes puistossa. Ihminen nimittäin pääsee ”resetoimaan” päänsä parhaiten nimenomaan luonnon parissa. Muista liikunnan kanssa, että älä enää illalla tee mitään liian rankkaa liikuntasuoritusta, koska se voi taas sitten vaikeuttaa nukahtamista.

Älä unohda sosiaalista itseäsi

Pimeällä oma vireystaso laskee ja tulee helposti mieleen jäädä vain kotiin ”makaamaan”. Olisi kuitenkin hyvä omalla pääkopalle, lähteä liikkeelle ja tavata toisia ihmisiä, vaikka vain sitä naapurikioskin myyjää tai työkaveria. Meidät ihmiset on tehty olemaan sosiaalisessa kontaktissa toistemme kanssa. Kirkkonummella voit lähteä vaikka istuskelemaan kahvi tai olutkupposen äärelle vaikka Pub Wartsuun.

Syö terveellisesti

Ei ainoastaan talvella ja syksynä, vaan aina olisi hyvä syödä säännöllisesti ja terveellisesti. Se ei tarkoita, että pitäisi laihduttaa, mutta on hyvä tietää miten syö ja mitä syö. Omat ruokailuajat auttavat rakentamaan päivä rytmin ja tarpeeksi usein tapahtuva syöminen pitää kehon kylläisenä, eikä nälkä yllätä, eikä silloin tule syötyä napostellen. Sokeria ja rasvoja ja suolaa saa totta kai olla ruoassa, mutta ei liikaa.

Terveellinen ja edullinen syöminen on mahdollinen yhtälö. Avainsanoja ovat suunnitelmallisuus, kustannustietoisuus ja kasvisten hyödyntäminen

https://sydan.fi/terveellinen-ja-edullinen-syominen/

Varsinkin jos liikunta jää vähemmälle ja stressaat asioita. Kaikki siis liittyy kaikkeen, ja oman kokonaishyvinvointisi kannalta pitää ajatella ruokailun lisäksi sitä liikuntaa, nukkumista ja ihmisten tapaamista.

Ruokailussa ja syömisessä kaikkein paras, turvallisin ja pitkäaikaisesti toimivin tapa on monipuolinen terveellinen ruokavalio, johon eivät kuulu ehdottomat kiellot tai rajoitukset. Ole itsellesi armollinen ja tähtää pikavoittojen sijaan elämäntapamuutoksiin. Muutenkin arvosta itseäsi, varsinkin näin pimeän vuodenajan kuukausina.

Kahvia vai teetä?

Kumpaa sinä juot – kahvia vai teetä? Vai puuttuuko sinulta molemmat arjestasi? Ja vielä, jos olet kahvinjuoja, niin teetkö itse kahvin alusta loppuun pidemmän kaavan kautta, vai käytätkö suomalaisille tutuinta kahvinvalmistustapaa eli suodatinkahvia, vai oletko peräti pikakahvin ystävä? Pikakahvi on kahvi, joka on ollut markkinoilla muutaman vuosikymmenen, ja nykyiset kahvikapselit ovat yksi sen ilmentymä. Kapselikahvit ovat myös markkinoille tullessaan tuoneet tarjolle entistä enemmän kahvilaatuja, ja samalla kahvimakuja yhdistelemällä kahviin mm. suklaata ja erilaisia aromeja.