Savuton työpaikka – miksi?

Savuton työpaikka - miksi?

Tupakoitko? Jos tupakoit, saattaa olla että koet tämän artikkelin ”saarnaamiseksi”, mutta jos et tupakoi, voi olla että olet pitkälti samaa mieltä tämän artikkelin kohdista. Tupakointi työpaikoilla nimittäin ei ole täysin loppunut Suomessa, vaikka oikeaan suuntaan ollaankin menty. Miksi sitten sitä tupakointia yritetään lopettaa työpaikoilla?

  • tupakointi on terveydelle haitaksi, ja tupakoitsijalla on suurempi riski sairastua
  • tupakointi on taloudellinen riski, sillä tilastollisesti yksi tupakoitsija tuottaa noin 2000 euron lisäkulut vuodessa verrattuna työntekijään joka ei tupakoi
  • tupakoitsija saattaa aiheuttaa ongelmia myös lähipiirilleen, joka ei tupakoi – passiivinen tupakointi on lähes yhtä paha kun itse tupakointi

Tupakointi on siis Suomessa vähentynyt reilusti aivan lähivuosiin asti, mutta viimeiset pari vuotta ei suurempaa muutosta ole enää tapahtunut. Vaikka tarjolle on tullut uusia tapoja päästä tupakasta eroon ja esimerkiksi nikotiinipussit ovat tulleet avuksi – niiden avulla nikotiiniriippuvuus ei jatka tupakointia – ja kanssaihmiset pääsevät helpommalla.

Suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2018. Miehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin. Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin; eläkeikäisistä miehistä 10 prosenttia ja naisista viisi prosenttia.

https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/paihteet-ja-riippuvuudet/tupakka

Tupakointi on kansantauti

Vaikka Suomessa on tehty hyvää työtä tupakoinnin kanssa, on paljon vielä tehtävissä. Maailmanlaajuisesti on laskettu että tupakointi vie mennessään lähes 8 miljoonaa ihmistä vuodessa. Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Vuosittain arviolta lähes 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta.

Laeilla ja asetuksilla on Suomessa ja monessa muussa maassa rajoitettu tupakointia, ja ilman näitä rajoituksia ja opastusta, tilanne voisi olla yhä kuin se on Indonesiassa ja monessa Aasian maassa, missä jopa 75 % miehistä polttaa aktiivisesti. Itseasiassa maailmanlaajuisesti suurimmat ongelmat ovatkin näissä köyhimmissä maissa kuten Kiina ja Intia, joista löytyy satoja miljoonia tupakoitsijoita.

Tupakointi on yleisin estettävissä oleva kuolleisuuden aiheuttaja länsimaissa.

Tupakoiko ystäväsi?

Tupakoinnin lopettaminen voi olla todella vaikeata, mutta jos ystäväsi yrittää lopettaa- ole hänen tukenaan. Joskus lopettaminen voi olla todella pienestä kiinni. Työpaikoillakin on hyvä ennen tupakointikieltoa puhua asiasta ja sopia muita mahdollisia aktiviteettejä tauoille. Tupakointi on usealle sekä tapa, että keino pitää tauko töissä. Se voi olla myös tapa viettää ystävien kanssa aikaa- eikä silloin ajatella tupakan terveysvaikutuksia.

Tupakoinnin lopettaminen missä iässä tahansa tuo terveyshyötyjä, jotka alkavat jo samana päivänä kun lopetat! Jo 5 vuoden kuluttua sydänkohtausriski vähenee noin puolella verrattuna tupakointia jatkavan henkilön riskiin.15 vuoden kuluttua sydänsairauden riski on lähes sama kuin henkilöllä, joka ei ole koskaan tupakoinut!

Jos olet itse pyrkimässä eroon tupakasta, tai puolisosi on tai ystäväsi, ota huomioon nämä asiat:

Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa useimmille vieroitusoireita, jotka voivat olla fysiologisia, psykologisia, käyttäytymiseen liittyviä tai sosiaalisia vaikutuksia. Yleisimpiä vieroitusoireita ovat:

  • ärtyisyys
  • kärsimättömyys
  • tupakanhimo
  • levottomuus
  • keskittymisvaikeudet
  • univaikeudet
  • päänsärky ja
  • lisääntynyt ruokahalu.

Tupakoitko koska sinulla on stressiä? Älä!

Tupakka lievittää stressiä vain väliaikaisesti. Tutkimuksen mukaan pitkällä aikavälillä tupakointi lisää ahdistuneisuutta ja masennusta. Tosiasiassa tupakoitsijan ahdistuksen ja masennuksen riski on 70 % suurempi tupakoimattoman riskiin verrattuna.

Miksi sitten tupakoimme?

Me ihmiset teemme kummallisia asioita. Toiset ajavat yli 300 km/h pienissä autoissa aivan asfaltin rajassa, toiset hyppivät täysin toimivista lentokoneista. Riskienottaminen kuuluu ihmisluonteeseen, emmekä aina tee päätöksi omaa kehoamme kuunnelle. Tupakointi on tapa, riippuvuus, eikä tupakoitsija itse välttämättä ajattele asiaa oman terveyden kannalta. Tai jos miettiin, meistä jokainen voi rakentaa omien päätöksien ja tekemistemme tueksi vaikka minkälaisia päätelmäketjuja, joilla vahvistamme omaa toimintaamme. Siksi onkin tärkeää tukea niitä henkilöitä, jotka oikeasti pyrkivät eroon tupakasta – älä siis tarjoa sitä savuketta kaverille, joka on yrittämässä päästä eroon tupakasta!

PS. jos haluat itsellesi ÄLÄ TUPAKOI tai NO SMOKINT t-paidan, Mainosteippaamo Omalogo voi tehdä sellaisen, j