Vuosi 2021 – uuden alun aika

Vuosi 2021 – uuden alun aika

Jos vuosi 2020 oli opettelua uuteen aikaan, uusiin käytäntöihin. Vuoden 2020 aikana Suomessa ja useimmissa muissakin maissa etätyöt lisääntyivät räjähdysmäisesti, joka aikaansai sitten vuorostaan vapautuvaa tarjontaa vuokramarkkinoille kaupungeissa, eivätkä nuo tilat ole löytäneet asiakkaita vuoden 2021 alussakaan. Maailmanlaajuinen tilanne jatkuu viime vuoden tapaan.

Vaikka olemme pitkälti oppineet uuteen elämiseemme entistä rajatumpaa elämää ja sosiaalista kanssakäymistä, olemme myös oppineet käyttämään pakosta entistä enemmän digitaalisia palveluita. Digitaaliset palvelut ovat tulleet osaksi käytännössä kaikkea, mitä arjessamme on. Digitaaliset palvelut ovat tulleet paljon myös terveydenhuoltoon, jossa esimerkiksi etälääkäripalvelut ovat lisääntyneet huomattavasti. Samalla myös ihmisten halu oppia lisää omasta kehostaan ja mahdollisuudesta vaikuttaa omaan terveyteensä on selkeässä kasvussa. Ihmiset sekä lukevat enemmän, kuuntelevat enemmän ja haluavat kokonaisuudessaan tietää enemmän omista mahdollisuuksistaan. Siinä samalla on tullut vastaan paljon uusi termejä kuten CBD ja myrseeni, lue lisää näistä ja opi kenties hyödyllistä tietoa oman itsesi tulevien vuosien varalle.

Uusi 20-luku

Jos reilu vuosi sitten mietittiin tulevaa vuosikymmentä ja sen mukana tulevia uudistuksia, kukaan ei voinut arvata mitä alkuvuodesta 2020 tulisi tapahtumaan. Se, mitä Euroopassa, Aasiassa ja USA:ssa on kuitenkin kollektiivisesti valtioiden toimesta tehty, on jotain ennennäkemätöntä – mitä tämä kaikki tulee vaikuttamaan maailman talouteen 20-luvun kuluessa, kun vähitellen pääsemme takaisin jonkinlaisen perusarkeen. Millainen on uusi arki? Koska esimerkiksi palaamme takaisin vapaampaan liikkuvuuteen, matkusteluihin ja vapaaseen sosiaaliseen kanssakäymiseen, vai käykö sittenkin niin, että digitaaliset palvelut tulevat entisestään ajamaan liveasioita paitsioon.

Ajatellaan asiaa, vaikka ravintoloiden kautta. Jos haluat lähteä illalla viihteelle, paikallisesti olisi tarjolla ravintola, esimerkiksi Pub Wartsu. Mutta viime kuukausien ja tulevien kuukausien rajoitukset ja jatkuvasti muuttuvat ohjeet, tekevät ravintoloiden viihdetarjonnan lähes mahdottomaksi. Miten ravintola pystyisi kehittämään vastaavaan tarjontaa, jolla ihmiset viihtyisivät ja maksaisivat siitä jotain? Aika mahdotonta. Jos ravintolaviihde on käytännössä vähentynyt vuosi vuodelta, ihmiset pysyneet jo aiemmin kotibileissä pidempään ja lavatanssit ehtivät lähes kuihtua kokonaan – ihmiset viihdyttävät itseään kotonaan entistä helpommin. Nykyään voit tilata jopa Euroopasta viinat suoraan kotiovellesi, viihteen suoratoistona valtavasti valikoimasta – miksi enää lähdettäisiin ravintolaan? Varsinkin kun samanaikaisesti nuoret aikuiset tupakoivat entistä vähemmän ja tottuvat jo pienestä pitäen pitämään yhteyttä digitaalisesti – todelliset henkilöiden väliset kontaktit vähenevät entisestään.

Suomi ja 20-luku

Tiedetään siis, että 20-luku tuo tullessaan arkemme erilaisena kuin 2010-luku. Tiedetään, että digitaaliset palvelut tulevat laajenemaan entisestään ja vaikka haluaisit olla vastarannan kiiski, se älylaite, mobiililaite eli älypuhelin vetää puoleensa entistä enemmän jopa pakollisia palveluita. Laskujen maksaminen, tunnistautuminen ja monet muut välttämättömät palvelut ovat jostain syystä jo nyt siirtyneet pitkälti siihen mukanamme kulkevaa älylaitteeseen. Ei siis ihme, että kaiken tämän vastapainoksi on meille alkanut syntyä entistä tärkeämpi tarve tietää itsestämme enemmän, ja siitä mikä meille on parempaa.

Tilastojen valossa voidaan myös ajatella, että siinä missä teollinen tuotanto muuttuu entistä teknisemmäksi ja vähemmän ihmisiä vaativaksi, ihmisille tulee entistä enemmän vapaa-aikaa. Omaan itseensä keskittyminen tulee lisäämään myös palveluiden tarvetta ja tarjontaa. Jo nyt erilaiset henkilökohtaiset liikunta, hyvinvointi, suunnittelu ja terveydenhuolto ja kauneudenhoitopalvelut ovat lisääntyneet. Nyt on niiden vuoro sekä kehittyä edelleen, että rakentaa omia kokonaisuuksia, jotka vievät meidän kokonaishyvinvointiamme jopa valtioina eteenpäin.

Henkilökohtaisten palveluiden kehityksen myötä myös Kirkkonummen tulevien vuosien yritysmäärän ja liiketoiminta-alojen määräsuhteissa tulee tapahtumaan selkeä muutos – valmistavasta teollisuudesta palvelualalle. Miten se kaikki tulee näkymään tulevina vuosina, ja mistä kaikki raha tulee kiertoon ja pysyy tällä lähialueella, tulee olemaan sekä haasteellista, että vaatii koulutuslaitoksilta myös aivan uudenlaisia kurssi- ja koulutusmuotoja.

Tervetuloa 20-luku, olemme(ko) valmiina.