Sähkösopimuksen valinta: Opas täydelliseen sähkösopimukseen

Sähkösopimuksen valinta

Sähkösopimus on yksi tärkeimmistä kodin kustannuksista, joten sen valintaan kannattaa panostaa. Hyvä sähkösopimus säästää rahaa ja tarjoaa mielenrauhan.

Sähkösopimuksen valintaan vaikuttavia tekijöitä on useita, kuten asuinpaikka, sähkönkulutus, hinta, sopimusmuoto ja sähkön alkuperä. Tässä artikkelissa käydään läpi kaikki tärkeät tekijät, joiden avulla voit tehdä parhaan mahdollisen sähkösopimuksen valinnan.

Asuinpaikka

Asuinpaikka vaikuttaa sähkösopimuksen hintaan, sillä sähkönsiirtomaksut vaihtelevat alueittain. Sähkönsiirtomaksu on kiinteä osa sähkösopimusta, ja se määräytyy sähköyhtiön ja paikallisen sähköverkkoliikelaitoksen välisen sopimuksen perusteella.

Sähkönsiirtomaksu on yleensä korkeampi haja-asutusalueilla kuin kaupungeissa. Tämä johtuu siitä, että haja-asutusalueilla sähköä on vaikeampi toimittaa ja verkosto on kalliimpi rakentaa ja ylläpitää.

Sähkönkulutus

Sähkönkulutus vaikuttaa sähkösopimuksen hintaan, sillä sähkön hinta per kilowattitunti on yleensä edullisempi, jos kulutus on suurta.

Sähkönkulutus riippuu monista tekijöistä, kuten asunnon koosta, lämmitysmuodosta, kodinkoneista ja -laitteista sekä asumistottumuksista.

Jos olet epävarma sähkönkulutuksestasi, voit pyytää sähköyhtiöltä arvion.

Hinta

Hinta on tietysti tärkeä tekijä sähkösopimuksen valinnassa. Sähkösopimukset hinnoitellaan yleensä joko kiinteällä hinnalla tai pörssisähkön mukaan.

Kiinteällä hinnalla hinnoiteltu sopimus tarjoaa ennustettavuutta, sillä sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Pörssisähköllä hinnoiteltu sopimus taas tarjoaa mahdollisuuden säästää, jos sähkön hinta laskee.

Sopimusmuoto

Sähkösopimukset voivat olla toistaiseksi voimassa olevia tai määräaikaisia.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on helppo irtisanoa, mutta se ei yleensä ole yhtä edullinen kuin määräaikainen sopimus.

Määräaikainen sopimus on yleensä edullisempi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus, mutta se sitoo sinut sopimuskauden ajaksi.

Sähkön alkuperä

Sähkön alkuperä on myös tärkeä tekijä sähkösopimuksen valinnassa. Voit valita sähkösopimuksen, jossa sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä, kuten tuuli- tai aurinkovoimalla.

Uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö on yleensä kalliimpaa kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö, mutta se on myös ympäristöystävällisempää.

Sähkösopimuksen valinta

Kun olet selvittänyt kaikki sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat tekijät, voit aloittaa sähkösopimusten vertailun.

Sähkösopimuksia voi vertailla useiden eri sivustojen avulla. Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • Sähkön hinta
  • Sopimusmuoto
  • Sähkön alkuperä
  • Maksutavat
  • Palvelut

Sähkösopimuksen valinta voi tuntua haastavalta, mutta kun otat huomioon kaikki tärkeät tekijät, voit löytää itsellesi parhaan mahdollisen sopimuksen.

Tässä muutamia vinkkejä sähkösopimuksen valintaan:

  • Vertaa sähkösopimuksia useiden eri sähköyhtiöiden välillä.
  • Huomioi sähkönkulutuksesi, asuinpaikkasi ja muut sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat tekijät.
  • Lue sähkösopimus huolellisesti ennen allekirjoittamista.