Tuulilasi: Ajoneuvon tärkein näkökynnys

Tuulilasi

Tuulilasi on ajoneuvon etuikkuna, joka tarjoaa kuljettajalle ja matkustajille näkyvyyden eteenpäin. Se on myös tärkeä turvallisuustekijä, sillä se suojaa matkustajia iskuilta ja säältä.

Tuulilasin rakenne ja materiaalit

Nykyään tuulilasit tehdään pääosin laminoidusta lasista. Laminoitu tuulilasi koostuu tyypillisesti kahdesta kaarevasta lasista, joiden välissä on laminoitu muovikerros. Muovikerros lisää lasin lujuutta ja kestävyyttä, ja se estää lasin halkeilun iskun sattuessa.

Laminoidun lasin lisäksi tuulilasit voidaan valmistaa myös yksikerroksisesta lasista. Yksikerroksinen lasi on ohuempi ja kevyempi kuin laminoitu lasi, mutta se ei ole yhtä kestävä. Yksikerroksista lasia käytetään usein esimerkiksi pakettiautoissa ja kuorma-autoissa.

Tuulilasin ominaisuudet

Tuulilasin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat:

  • Näkyvyys: Tuulilasin tulee tarjota kuljettajalle hyvä näkyvyys eteenpäin. Tuulilasin tulee olla puhdas ja naarmuton, jotta näkyvyys ei heikkene.
  • Turvallisuus: Tuulilasin tulee olla riittävän vahva, jotta se suojaa matkustajia iskuilta ja säältä.
  • Akustiset ominaisuudet: Tuulilasin tulee olla riittävän äänieristetty, jotta ajoneuvon sisällä olevat äänet eivät häiritse kuljettajaa.

Tuulilasin korjaus ja vaihto

Tuulilasi voi vaurioitua esimerkiksi iskun, kiveniskemän tai halkeaman seurauksena. Pienet kiveniskemät voidaan usein korjata, mutta isommat vauriot vaativat tuulilasin vaihtoa.

Tuulilasin korjaus on yleensä halvempaa kuin vaihto, mutta se ei aina ole mahdollista. Jos kiveniskemä on liian lähellä lasin reunaa tai jos lasissa on jo muita vaurioita, on tuulilasi vaihdettava.

Tuulilasin vaihto on ammattilaisen tehtävä. Vaihtotyöhön kuuluu lasin poistaminen, uuden lasin asentaminen ja ikkunakehän tiivistys.

Tuulilasin huolto

Tuulilasin huoltoon kuuluu lasin puhdistus ja vahdottaminen. Tuulilasi tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta siihen ei pääse kertymään likaa, pölyä tai hyönteisiä. Lika ja pöly voivat heikentää näkyvyyttä ja vahingoittaa lasia.

Auton tuulilasi voidaan vahauttaa, jotta se pysyy puhtaana ja naarmuttomana pidempään. Vahanus suojaa lasia myös UV-säteiltä.

Tuulilasin tulevaisuus

Tuulilasin tekniikka kehittyy jatkuvasti. Uudet tuulilasit ovat yhä kestävämpiä, turvallisempia ja helpommin huollettavia.

Tulevaisuuden tuulilasit tulevat todennäköisesti sisältämään myös muita ominaisuuksia, kuten:

  • Elektroniikkaa: Tuulilasi voidaan varustaa esimerkiksi lämmityksellä, tuulilasinäytöllä tai liikennevalojen havainnoinnissa auttavilla sensoreilla.
  • Automaattista korjausta: Tuulilasiin voidaan asentaa automaattista korjausta mahdollistava teknologia, joka korjaa pienet vauriot itsestään.

LUE MYÖS: Iittala Outlet

Lue myös muita aiheita muualta: 
Pikasiirto (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Lainaa ilman luottotietoja (aukeaa nettilainat.fi sivuston artikkeliin)
Alennuskoodi (aukeaa alennuskooditsuomi.fi sivuston artikkeliin)
Älykello (aukeaa luurituki.fi sivuston artikkeliin)
Hakusanamarkkinointi (aukeaa ertuki.fi sivuston sivulle)
Lainavertailu (aukeaa vertaanetissa.fi sivuston sivulle)
HSL Sovellus (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Viaplay (aukeaa nettiruutu.fi sivustolle)
Uusi MobilePay (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)