Helmi kahvilaksi– Cafe Purje Kirkkonummen Kantvikissa

Cafe Purje terassi

Cafe Purje on kahvila, josta olimme tekemässä juttua jo viime vuoden Lännen Helmeen, mutta ajoitukset eivät osuneet – mikä sattui hyvin, sillä nyt on Cafe Purje saanut uuden hienon terassin, millä onkin varsin mainiota maistella kahvilan antimia Suomen kesässä. Cafe Purje on nimittäin kesäkuusta alkaen aina elokuun puoleen väliin avoinna viikon jokaisena päivänä paitsi maanantaina – mikset maanantaina?

Pyöritämme kahvilaa perheen voimin. Tai on meillä apulaisiakin, mutta pitkälti mennään perheyrityksenä, ja kun meillä on nyt Michaelan kanssa nyt Hvitträskin kahvila tänä kesänä, niin päätimme pyhittää maanantain yrittäjien hyvinvoinnille. Kaikkina muina päivinä kahvila on avoinna kello 11 alkaen, mutta maanantaina ehdimme toivottavasti itsekin käydä saaressa ja merellä.

kertoo kahvilan isäntä Mikko Kartano itse.

Kiviuunipitsaa ja lohileipiä

Cafe Purje on saanut jo mainetta niin ohjelmastaan kuin hyvästä ruoasta. Ohjelmaa tulee tänäkin kesänä olemaan paljon. Live-esiintyjiä trubaduureista bändeihin, mutta myös deejay-musiikkia – jota tänäkin kesänä toimittaa muuan legendaarinen paikkakunnan oma Dj Denkka.

Asiakkaat ovat tykänneet ruoastamme. Se ei ole mitään liian hienoa tai mahtavaa, koska meillä on vain pieni keittiö. Mutta varsinkin itse savustamme lohen kautta savulohipitsa on yksi suosituimmista ruoista, samoin kuin graavilohileipä, joka sekin on jo ”vanha” suosikki, listaa Mikko.
Cafe Purje on ehtinyt olla toiminnassa Kartanon perheellä jo seitsemän vuotta, ja menossa ovat mukana niin Mikko, Mikon vaimo Michaela kuin myös Mikon äiti Pirjo, joka silloin tällöin saattaa ilmestyä myös lastentapahtumiin pellemummona lettukestejä pitämään. Michaela ehtii auttamaan tänne aina viikonloppuisin, koska ”hänen” kahvilansa on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-17, ja meillä kuitenkin ollaan viikonloppuisin perjantait ja lauantait töissä keskiyöhön saakka ja sunnuntainakin aina kello 18 saakka, kertoo Mikko.

Veneellä, autolla, kävellen

Vaikka Cafe Purje on hieman sivusta Kirkkonummen keskustasta ja Mikko itse puhuu, että 5 % kirkkonummelaisista ehkä tietävät heidät, on kahvilaan mahdollista tulla, vaikka veneellä. Lähellä on vierasvenelaituri, jossa on mahdollista, vaikka yöpyä, vaikkei sähköä vierasvenelaiturissa olekaan saatavilla. Cafe Purje löytyy Kantvikista aivan Suomen Sokerin tehtaan vierestä. Lähelle pääset myös linja-autolla, eikä pysäkiltä ole pitkä matka kahvilalle – ja mikäli tulet autolla, parkkipaikalta on pieni kävelymatka, mutta taksilla pääset aivan oven eteen.

Ollaan myös panostettu esteettömyyteen, että meille voi tulla invataksilla tai omalla kyydillä aivan terassin lähelle, ja siitä sitten itse kahvilalle. Meillä on myös juhlateltta osana kahvilaamme, jota voidaan vuokrata synttäreille ja muille omille juhlille. Kahvilaa ei voi varata täysin omalle porukalle, mutta juhlatelttaan mahtuu hyvin vaikka 40 henkilön juhlat, ja saatavilla on sitten juhliin catering, kakut ja esiintyjät.

Ei alun perin Kirkkonummelta

Mikko tuli Kirkkonummelle muutamia vuosia sitten. Lähtöisin hän on Mikkelistä, jossa hän lähti eteenpäin kiertäen ja ympäri savoa mieltäen lopulta Kuopion kotipaikakseen syntmäkaupunkia edemmän.
Keikkamatkat Etelä-Suomeen tekivät paikat tutuiksi (kuten myös tuleva vaimo löytyi etelästä), ja töitä oli yksinkertaisesti enemmän tarjolla, joten Kartanot löysivät itsensä lopulta yhdessä, ja Kirkkonummelta – paikka oli tullut tutuksi jo aiemmin appivanhempien saarimökin kautta, jonka kautta myös Cafe Purje löytyi. Ja kun kahvila tuli myyntiin, niin Kartanot eivät aikailleet, vaan tekivät tarjoukset ja siitä alkaen ovat sitten kehittäneet kahvilaa nykymuotoonsa.

Me teemme tarjoiluistamme mahdollisimman paljon itse. Tarjolla on syötävää kaikenikäisille, ja kahvilakin on nimenomaan perhepaikka, mistä löytyy kesäpurtavaa niin lapsille kuin aikuisille. Esimerkiksi makkaraperunat on varmasti riittävä isoonkin nälkään ja varmasti antaa vastinetta rahalle, lupaa Mikko.
Jos et vielä ole löytänyt kahvilaa, tai aikaa siellä käymiselle, niin ehkä uusi terassi ja mahdollisuus syödä savulohipitsaa auringonlaskua katsellessa olisi hyvä syy käväistä tänä kesänä Cafe Purjeessa?

Mikko Kartano ja Cafe Purjeen uusi terassi