Joulun eettiset valinnat – opas vastuulliseen juhlaan

Joulun eettiset valinnat - opas vastuulliseen juhlaan

Eettiset joulukoristeet

Koristele kotisi kestävästi. Suosi luonnonmateriaaleja, kuten oksia, käpyjä ja olkia, tai tee koristeet itse kierrätysmateriaaleista.

Käytä vuodesta toiseen samoja koristeita sen sijaan, että ostaisit uusia joka vuosi. Näin vähennät jätteen määrää ja säästät rahaa.


Vastuulliset lahjavalinnat

Kun valitset lahjoja, mieti niiden alkuperää, käyttöikää ja mahdollista kierrätettävyyttä. Suosi tuotteita, jotka on valmistettu kestävästi ja eettisesti.

Lahjojen ei aina tarvitse olla esineitä. Elämyslahjat, kuten konserttiliput tai lahjakortti hierontaan, ovat usein arvostettuja ja eivät tuota lisää jätettä.


Eettinen joulupöytä

Valitse joulupöydän herkut huolella. Suosi lähellä tuotettua, luomua ja Reilun kaupan tuotteita. Vältä ylikalastettuja kaloja ja suosi kasvisvaihtoehtoja.

Käytä monipuolisesti erilaisia raaka-aineita ja vältä liiallista yksipuolisuutta. Näin tuet erilaisia tuottajia ja vähennät yksittäisten raaka-aineiden ylikulutusta.


Jouluvalot ja energiansäästö

Koristevaloissa kannattaa suosia LED-valoja, jotka kuluttavat vähemmän energiaa. Sammuta valot, kun et ole kotona tai kun menet nukkumaan.

Voit myös käyttää ajastinta, joka sammuttaa valot automaattisesti. Näin säästät sekä energiaa että rahaa.


Joulukortit ja paperijäte

Mieti, tarvitsetko todella lähettää fyysisiä joulukortteja. Digitaaliset kortit ovat ympäristöystävällisempiä ja nopeampia lähettää.

Jos kuitenkin haluat lähettää perinteisiä kortteja, valitse sellaisia, jotka on tehty kierrätyspaperista tai kestävästi tuotetusta paperista.


Joulujuhlien järjestäminen

Jos järjestät joulujuhlat, suosi kestäviä astioita ja kattaustarvikkeita. Vältä kertakäyttöastioita ja suosi esimerkiksi kangasliinoja ja -serviettejä.

Tiedota vieraille etukäteen ekologisista ja eettisistä valinnoistasi, jotta he voivat tehdä samoin. Esimerkiksi, pyydä vieraita tuomaan omat mukinsa tai lautasensa.


Joulusiivous ja kemikaalit

Käytä ympäristöystävällisiä siivousaineita joulusiivouksessa. Monet kodin puhdistusaineet sisältävät ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

Voit myös valmistaa omia siivousaineita esimerkiksi etikasta ja soodasta, jotka ovat sekä tehokkaita että ympäristöystävällisiä.


Lahjojen paketointi

Käytä lahjojen paketointiin kierrätysmateriaaleja, kuten vanhoja sanomalehtiä, tai kangaspusseja, jotka saajat voivat käyttää uudelleen.

Kun mietit joululahjan ostamista, ota huomioon myös paketointimateriaalin ekologisuus ja kierrätettävyys.


Hyväntekeväisyys ja yhteisöllisyys

Joulun aikaan on hyvä muistaa myös niitä, joilla ei ole varaa juhlia. Tee lahjoituksia hyväntekeväisyyteen tai osallistu vapaaehtoistyöhön.

Tämä on erinomainen tapa tuoda lisää merkitystä juhlaan ja auttaa muita.


Yhteenveto

Joulun viettoon liittyy monia perinteitä, mutta se ei tarkoita, että emme voisi tehdä juhlasta sekä iloista että eettisesti kestävää. Pienillä valinnoilla, kuten kestävillä koristeilla, eettisillä lahjoilla ja ympäristöystävällisillä ruokavalinnoilla, voimme tehdä suuren eron.