Linnanmäki: Lähde perheen kanssa lintsille kesällä 2024

Linnanmäki

Linnanmäki on Suomen vanhin ja suosituin huvipuisto, joka sijaitsee Helsingin Alppilassa. Huvipuisto on perustettu vuonna 1950 ja se on yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista. Linnanmäelle saapuu vuosittain yli 1,5 miljoonaa kävijää.

Huvipuiston historia

Linnanmäen historia juontaa juurensa vuoteen 1950, jolloin Helsingin kaupungin lastenpäivätoimikunta päätti perustaa huvipuiston kaupungin keskustaan. Huvipuisto sai nimen Linnanmäki ja sen paikka oli Vesilinnanmäen alue Alppiharjussa.

Ensimmäinen kausi Linnanmäellä alkoi 27. toukokuuta 1950. Puistossa oli tuolloin vain muutamia laitteita, kuten karuselleja, vuoristoratoja ja lastenlaitteita. Vuonna 1951 huvipuistoon rakennettiin ensimmäinen puinen vuoristorata, Vuoristorata.

Linnanmäki kasvoi ja kehittyi nopeasti. Vuonna 1960 puistoon rakennettiin ensimmäinen vesilaitteisto, Varjoliitto. 1970-luvulla Linnanmäelle rakennettiin useita uusia laitteita, kuten Taiga ja Vuoristorata,

1980-luvulla Linnanmäelle rakennettiin muun muassa huvipuiston ikoninen laitteisto, Ukko-Pekka. 1990-luvulla puistoon rakennettiin muun muassa Linnanmäen huvipuistolaiva, Jättiputki ja Muumimaailma.

2000-luvulla Linnanmäelle rakennettiin muun muassa maailmanpyörä, Vuoristorata Hurja Hiihto ja The Rulla. 2024 Linnanmäelle avataan uusi Swingi-laite.

Huvipuiston laitteet

Linnanmäellä on yli 40 huvipuistolaitetta, jotka sopivat kaikenikäisille ja -kuntoisille. Laitteita on jaoteltu eri teemoihin, kuten vuoristoratoihin, vesilaitteisiin, perhelaitteisiin ja lastenlaitteisiin.

Linnanmäen suosituin laite on puinen vuoristorata, Vuoristorata. Vuoristorata on rakennettu vuonna 1951 ja se on yksi Suomen vanhimmista ja tunnetuimmista huvipuistolaitteista.

Muita Linnanmäen suosittuja laitteita ovat muun muassa:

  • Taiga
  • Puuvuoristorata
  • Tulireki
  • Kingi

Huvipuiston muut palvelut

Linnanmäellä on paljon muutakin tekemistä kuin vain huvittelu laitteissa. Puistossa on useita ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja muita palveluita.

Linnanmäellä järjestetään myös paljon erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, teatteriesityksiä ja festivaaleja.

Vinkkejä Linnanmäelle

Linnanmäelle kannattaa lähteä varaamaan aikaa riittävästi. Puisto on suuri ja laitteet voivat aiheuttaa jonoja.

Linnanmäelle kannattaa ostaa kausikortti, jos aikoo vierailla puistossa useammin kuin kerran kauden aikana. Kausikortilla säästää rahaa lipun hintaan verrattuna.

Linnanmäelle kannattaa pukeutua mukaviin vaatteisiin ja kenkiin. Laitteissa voi joutua seisomaan pitkiä aikoja ja laitteiden kyydissä on usein kylmä.

Linnanmäelle kannattaa ottaa mukaan aurinkorasvaa, hattua ja aurinkolaseja. Puistossa on paljon avointa tilaa ja aurinko voi paistaa voimakkaasti.

Linnanmäki on loistava paikka viettää kesäpäivää perheen tai ystävien kanssa.

Kuva: Linnanmäki