Vitamiinit hyvinvoinnin pohjana

kevätmuoti ja korut

Vitamiinit ovat välttämättömiä ravintoaineita, joita keho tarvitsee toimiakseen kunnolla. Niiden puutos voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia, kuten väsymystä, heikentynyttä immuunijärjestelmää ja hidastunutta aineenvaihduntaa. Vitamiineja saadaan parhaiten monipuolisesta ruokavaliosta, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita ja proteiinia.

Monet meistä saattavat kuitenkin kärsiä jonkin vitamiinin puutteesta tietämättämme. Onkin tärkeää tiedostaa, millaisia oireita eri vitamiinien puutostilat voivat aiheuttaa ja miten voimme parantaa vitamiinien saantia omassa arjessamme.

A-vitamiini

A-vitamiini on tärkeä näkökyvylle, ihon terveydelle ja immuunijärjestelmän toiminnalle. Se auttaa myös solujen kasvussa ja kehityksessä. A-vitamiinia löytyy esimerkiksi maksasta, porkkanoista, pinaatista ja maitotuotteista.

A-vitamiinin puute voi johtaa heikentyneeseen hämäränäköön, kuivaan ihoon ja heikentyneeseen vastustuskykyyn. Sen riittävän saannin varmistamiseksi on tärkeää sisällyttää ruokavalioon runsaasti A-vitamiinipitoisia ruokia tai tarvittaessa käyttää vitamiinilisiä.

B-vitamiinit

B-vitamiinit ovat joukko vesiliukoisia vitamiineja, jotka ovat keskeisiä aineenvaihdunnalle, hermoston toiminnalle ja punasolujen muodostumiselle. B12-vitamiinia löytyy eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta, kalasta ja maitotuotteista, kun taas folaatteja (B9-vitamiini) löytyy vihreistä lehtivihanneksista, pavuista ja sitrushedelmistä.

B-vitamiinien puutos voi aiheuttaa väsymystä, muistiongelmia ja anemiaa. Erityisesti kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattavien on tärkeää kiinnittää huomiota B12-vitamiinin saantiin, sillä sitä ei esiinny luonnostaan kasvikunnan tuotteissa.

C-vitamiini

C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka tukee immuunijärjestelmää, edistää haavojen paranemista ja auttaa raudan imeytymisessä. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat sitrushedelmät, mansikat, paprikat ja parsakaali.

C-vitamiinin puutos voi aiheuttaa väsymystä, ikenien verenvuotoa ja toistuvia infektioita. C-vitamiinin riittävän saannin varmistaminen on helppoa, kun nauttii päivittäin runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

D-vitamiini

D-vitamiini on tärkeä luuston terveydelle, sillä se auttaa kalsiumin imeytymisessä. Sitä saadaan auringonvalosta sekä tietyistä ruoka-aineista, kuten kalasta, kananmunista ja D-vitaminoiduista maitotuotteista.

D-vitamiinin puute voi johtaa luiden heikentymiseen ja osteoporoosiin. Suomessa, missä aurinko ei paista ympäri vuoden riittävästi, on suositeltavaa käyttää D-vitamiinilisää erityisesti talvikuukausina.

E-vitamiini

E-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka suojaa soluja vaurioilta ja tukee immuunijärjestelmää. Sitä löytyy esimerkiksi pähkinöistä, siemenistä, kasviöljyistä ja vihreistä lehtivihanneksista.

E-vitamiinin puutos on harvinaista, mutta se voi aiheuttaa hermovaurioita ja lihasheikkoutta. E-vitamiinipitoisten ruokien sisällyttäminen päivittäiseen ruokavalioon on hyvä tapa varmistaa riittävä saanti.

K-vitamiini

K-vitamiini on tärkeä veren hyytymiselle ja luuston terveydelle. Sitä löytyy erityisesti lehtivihanneksista, kuten kaalista, pinaatista ja parsakaalista.

K-vitamiinin puute voi johtaa verenvuoto-ongelmiin ja heikentyneeseen luustoon. Riittävän K-vitamiinin saannin varmistaminen on helppoa, kun syö säännöllisesti vihreitä vihanneksia.

Listaus: vinkit vitamiinien saannin parantamiseksi

 1. Monipuolinen ruokavalio: Sisällytä ruokavalioosi runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita ja proteiinia.
 2. Lisäravinteet tarpeen mukaan: Jos et saa riittävästi vitamiineja ruoasta, harkitse lisäravinteiden käyttöä.
 3. Aurinko ja D-vitamiini: Varmista riittävä auringonvaloaltistus tai käytä D-vitamiinilisää talviaikaan.
 4. Säännölliset terveystarkastukset: Tarkista vitamiinitasosi säännöllisesti terveydenhuollon ammattilaisen avulla.
 5. Kasvisruokavalion täydentäminen: Kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattavien on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota B12-vitamiinin saantiin.
 6. Herkullisia välipaloja: Valitse välipaloiksi vitamiinipitoisia ruokia, kuten hedelmiä, pähkinöitä ja vihanneksia.
 7. Kypsennä viisaasti: Vältä ylikypsentämistä, jotta vitamiinit säilyvät ruoassa mahdollisimman hyvin.
 8. Juomavalinnat: Valitse vitamiinipitoisia juomia, kuten tuoremehuja ja smoothieita.

Hyvä vinkki vitamiinipitoiseksi ateriaksi

Vitamiinipitoisen aterian valmistaminen ei vaadi suuria ponnisteluja, ja se voi olla sekä herkullista että terveellistä. Tässä on esimerkki ravitsevasta ja vitamiinipitoisesta ateriasta, joka sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja ja ravintoaineita.

Värikäs kvinoa-salaatti

Ainesosat:

 • 1 dl kvinoaa
 • 2 dl vettä
 • 1 punainen paprika, kuutioituna
 • 1 keltainen paprika, kuutioituna
 • 1 kurkku, kuutioituna
 • 1 avokado, kuutioituna
 • 100 g kirsikkatomaatteja, halkaistuna
 • 1 punasipuli, hienonnettuna
 • 1 dl tuoretta korianteria tai persiljaa, hienonnettuna
 • 50 g fetajuustoa, murennettuna
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 rkl sitruunamehua
 • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Valmistusohje:

 1. Huuhtele kvinoa kylmällä vedellä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kvinoa. Alenna lämpöä ja anna hautua kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää ja vesi on imeytynyt.
 2. Anna kvinoan jäähtyä ja siirrä se suureen kulhoon.
 3. Lisää kulhoon kuutioidut paprikat, kurkku, avokado, kirsikkatomaatit, punasipuli ja yrtit. Sekoita hyvin.
 4. Lisää murennettu fetajuusto ja sekoita varovasti.
 5. Valmista kastike sekoittamalla oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja pippuri pienessä kulhossa. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita huolellisesti.
 6. Anna salaatin maustua jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasoittua.

Hyödyt

 • A-vitamiini: Paprikat ja avokado ovat erinomaisia A-vitamiinin lähteitä, jotka tukevat näkökykyä ja immuunijärjestelmää.
 • B-vitamiinit: Kvinoa sisältää useita B-vitamiineja, kuten B1, B2 ja B6, jotka ovat tärkeitä aineenvaihdunnalle ja hermoston toiminnalle.
 • C-vitamiini: Paprikat ja kirsikkatomaatit ovat runsaita C-vitamiinin lähteitä, mikä edistää immuunijärjestelmän toimintaa ja raudan imeytymistä.
 • E-vitamiini: Avokado ja oliiviöljy tarjoavat runsaasti E-vitamiinia, joka toimii antioksidanttina ja suojaa soluja.
 • K-vitamiini: Kurkku ja yrtit, kuten korianteri ja persilja, sisältävät runsaasti K-vitamiinia, joka on tärkeä veren hyytymiselle ja luuston terveydelle.

Tämä kvinoa-salaatti on paitsi herkullinen myös ravinteikas ja täynnä tärkeitä vitamiineja, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia. Voit nauttia sen sellaisenaan kevyenä ateriana tai lisätä esimerkiksi grillattua kanaa tai kalaa tuomaan lisää proteiinia.