Mitä kuuluu HC Salamoille

Mitä kuuluu HC Salamoille

Aikaa on vierähtänyt muutamia vuosia, kun Kirkkonummella oli lätkäbuumi. Ihmiset ostivat halliosakkeita ja lähtivät jäähallille jonottamaan nähdäkseen Kirkkonummen uuden ylpeyden HC Salamoiden pelaavan jääkiekon Mestistä. Yksi huuman silloisista mahdollistajista oli Kirkkonummella talon omistava Teemu Selänne, joka omalla pienellä panostuksellaan ja pelkällä paikallaolollaan sai lätkähuuman kiihtymään Kirkkonummella.

Nykysalamat

Nykyään Salamat on HCK Salamat ja logokin on luonnollisesti vuosien varrella muuttunut mutta sinivalkoiset värit ovat säilyneet. HCK Salamat iskee yhä tulta, kylläkin muutama taso alempana kuin huippuvuosina, jotka olivatkin hieman totuutta vääristeleviä. Kirkkonummella vain oli tuohon aikaan tahoja, jotka aivan välttämättä halusivat Kirkkonummelle jääkiekkoseuran ja suoraan Mestis-tasolle, sen mahdollisti hyvät yhteydet liiton päättäjiin ja Espoon läheisyys. Pitkällehän tuo unelma ei elänyt – ei pieni Kirkkonummi pysty pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä ylläpitämään Mestis-tason jääkiekkojoukkuetta ilman suurta taloudellista tukijaa. Vanhan HC Salamoiden aikaisia taloussotkuja selviteltiin monia vuosia ja olihan Varuboden Areenakin jossain vaiheessa myynnissä yhdellä eurolla, ostajan vain piti ottaa kaikki areenan velat kontolleen.

Jääkiekko ja iso maailma

Onneksi Kirkkonummellakin toimii yhteydet ulkopuoliseen maailmaan eikä olla missään suljetussa maailmassa. Selänteen yksi tutuista Esa ”Tiki” Tikkanen toimii Unibet yhtiön markkinointihahmona, ja tuo omalla tavallaan NHL:n lähemmäksi suomalaisia. Tiki on mukana mm. Unibet States of America kiertueella Miamissa, missä porukalla voi päästä katsomaan sekä NBA-ottelua että pari NHL-ottelua, matkaoppaana itse Tiki Tikkanen. Tottakai tuolla Tikin markkinoimalla sivustolla on muutakin jääkiekkoiluun liittyvää sekä infoa että vedonlyöntiä.

Jääkiekon iso maailma pitää sisällään myös naapurimme KHL:n, jossa seikkailee helsinkiläinen HC Jokerit, mitä kuuluu Jokereille ja mitä heille on tapahtumassa, voisi olla oma juttunsa ja varmaan sellainenkin kirjoitetaan tässä vielä tämän kuluvan KHL kauden aikana. Alkukausi on Jokereilta lähtenyt kohtuullisen hyvin käyntiin uuden valmentajan Lauri Marjamäen alaisuudessa. Jokereille kauden 12 ensimmäisestä ottelusta yhdeksän voittoa varsinaisella peliajalla ja sillä tilastolla Jokerit on KHL kärkijoukkue! TsSKA Moskova on vain kahden pisteen päässä, mutta kausi on vasta aluillaan ja mestaruudet ratkaistaan sitten ajallaan playoffsien kautta.

Kirkkonummi ja jääkiekko

Mikä on sitten jääkiekon asema Kirkkonummella nyt ja tulevaisuudessa? Luonnollista olisi Kirkkonummen asettuminen kasvattajaseuraksi, aivan kuten monet muutkin pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä olevien pikkukaupunkien seurat ovat. Aktiivisella nuorisotyöllä saadaan jääkiekko pidettyä hyvällä tasolla paikallisesti ja nuorille pystytään antamaan mahdollisuus harrastukseen, josta parhaat voivat löytää ammatin. Jääkiekko on kuitenkin yksiä niitä harvoja urheilulajeja, joista Suomestakin on ylletty korkeille palkkaluokille ammattilaissarjoissa. Missä muussa lajissa voit pelaajana ansaita miljoonia dollareita kaudessa, suomalaisena? Tällä tulevallakin kaudella NHL:n taalajäillä kiekkoilee noin parikymmentä suomalaista jääkiekkomiljonääriä ja saman verran sitten hieman pienemmällä palkkapussilla kiekkoilevia- nimittäin taalajäillä kiekkoilee noin seitsemänkymmentä suomalaista jääkiekkoilijaa tulevalla kaudella. Jääkiekossa meillä täällä Suomessa on hyvät perinteet ja mahdollisuudet, mutta se ei tarkoita, että huipulle pääsisi ilman työtä. Itseasiassa nykyään huipulle pääseminen vaatii entistä enemmän töitä, koska monet uudet maat ovat tulossa vauhdilla jääkiekkoilun maailmaan. Emme me suomalaiset ole ainoita, jotka ovat huomanneet, että jääkiekossakin liikkuu raha.

Jääkiekko on vielä pikkuinen urheilulaji verrattuna jalkapalloon tai koripalloon, mutta vähitellen on senkin piiriin tulossa enemmän ja enemmän pelaajia. Jääkiekkoilun kasvua hillitsee sen tarvitsema infrastruktuuri. Maailmalla on kuitenkin vähemmän sellaisia maita, missä jää ja talvi ovat normaaleja olotiloja lähes puolet vuodesta ja jääkiekkoiluhallin rakentaminen ei ole halpaa lystiä verrattuna esimerkiksi jalkapallokentän rakentamiseen – jollaisen voi tehdä halvimmillaan vaikka hiekkakentästä.