Urheilun huippuhetkiin jännitystä

Urheilun huippuhetkiin jännitystä

Oletko sinä ns. istumaurheilija? Seuraatko silmätarkkana aina kuin Suomi pelaa televisiossa vai seuraatko jalkapallon, koripallon tai vaikka jääkiekko-otteluita televisiosta aina kun niitä tulee, tai ainakin kun itse muistaa katsoa? Harrastatko siinä sivussa rahapelejä?

Otteluseurantaa livenä

Netissä on sivustoja, joilla voi seurata kaikki liveottelut ja niiden tuloskehitystä suoraan, livenä. Liveseuranta päivittyy ottelukohtaisesti aina kuin jotain tapahtuu. Jotkut seurannat tekevät jopa reaaliaikaista selostusta otteluista ja monipuolisemmat sivustot tarjoavat otteluista liveseurantaa striimin muodossa. Useimpaan tällaiseen suoratoistopalveluun liittyy kuitenkin erilaisia rekisteröintejä, mutta perus liveseurantaan pääsee mukaan vain menemällä sivustolle tietokoneella tai vaikka kännykällä. Totta kai, jos seuraa useampaa ottelua vaikka vakioseurantaa, on seuranta huomattavasti kivempaa isolla näytöllä kuin pienellä tabletin tai kännykän näytöllä.

Livenä kaikkia lajeja

Liveseurantaa on jalkapallon, koripallon ja jääkiekon eli näiden isojen lajien lisäksi käytännössä lajiin kuin lajiin riippuen mitä tapahtumia on juuri siihen aikaan maailmalla käynnissä. Nyt viime aikoina yllättävänkin paljon palsta- ja tv-aikaa saanut laji eSports, on myös liveseurattavien listoilla. Varsinkin nyt kun suomalainen ENCE on pärjännyt hyvin majoreissa. ENCE kamppailee eSports genressä parhaiden joukossa pelinään CS:GO.

Livenä voi olla lajeissa myös hevosurheilu, koirat ja kamppailulajit – kaikki lajit, joita vain on saataville, ja joilla on tarpeeksi katsojia ja kiinnostuneita ovat yleensä myös liveseurannassa.

Miksi livenä

Monet netin vedonlyöntisivustot Suomessa ja muualla tarjoilevat nykyään myös livevedonlyöntiä. Siitä on syntynyt myös sivustot, jotka tarjoavat pelien seurantaa nopealla perussivulla, ilman ylimääräisiä osioita. Liveseurannan perusteella pelaajat voivat sitten siirtyä omille pelisivuilleen panostamaan otteluiden edetessä. Liveseurantaa on myös lajikohtaisesti, ja esimerkiksi Suomen salibandy tarjoilee pelit liveseurannassa nettisivuillaan aivan kuten Jääkiekkoliitto Liiga-sivulla ja Futisliiga omalla sivullaan ja sama toistuu aina maakohtaisesti – joten tällaisten kymmenien sivujen itseseuraaminen ei olisi järkevää, ja siksi on hyvä seurata yhdeltä sivulta mitä otteluissa tapahtuu.

Tulosseurannan tulevaisuus

Tulosseurantaa on nykyään Suomessa saatavilla jo alasarjoihin saakka ja seuranta tulee parantumaan sitä myöten kuin alasarjojen seuroillekin mahdollistetaan jonkinlaisella tukirakenteella mahdollisuudet palkata edes puolipäiväisiä toimihenkilöitä, jolloin koko seurojen palvelut paranevat sekä harrastajien ja fanien suuntaan. Nykytekniikka ei ole esteenä, se vain mahdollistaa jo nyt paljon ja jatkossa vielä paljon enemmän. Pelien suoratoista on jo nyt joillakin seuroilla joka otteluun saatavilla joko Facebook kanavaan tai jopa omille kotisivuille ja tulevaisuuden otteluseurannat tulevat vain tästä kehittymään mutta liveseuranta sivut tulevat silloinkin olemaan loistava palvelu niille, jotka seuraavat pelejä useammasta lajista ja maasta yhtä aikaa.

Tulevaisuuden liveseuranta vain kehittyy entisestään sitä myöten kuin internetin nopeudet kasvavat ja suoratoistoon tarvittavien laitteiden hinnat putoavat ja samalla tekninen taso nousee.

Jos tänään haluaa seurata pelejä livenä, on valittavissa maksulliset suoratoistopalvelut sekä jonkin verran otteluita on myös tarjolla maksuttomissa suoratoistokanavissa kuten Ruutu tai IS. Tällä hetkellä suoratoistettavien otteluiden kustannuksia nostavat sekä televisiointioikeudet että tuotantokulut kuvausporukan suhteen, joten voi olla ettei pääsarjojen pelit tule koskaan olemaan kokoaikaa saatavilla maksutta, mutta alasarjojen peleihin suoratoisto tulee varmasti yleistymään tulevien vuosien aikana tekniikan kehittymisen kautta ja kohta voimme katsoa kotona vaikka oman salibandyjoukkueen peliä tai oman juniorijääkiekkojoukkueen vierasottelua – silloin vain on hyvä keksiä samalla uusia keinoja, miten katsoja voisi tukea nimenomaisia joukkueita myös rahallisesti ja jatkossa seurata oman joukkueensa oli se sitten vaikka Rangers tai Salamat pelaamista korkeammalla sarjatasolla.