Oletko yhä tupakoitsija – ja haluatko eroon tupakasta

Oletko yhä tupakoitsija - ja haluatko eroon tupakasta

Tupakoinnista ei oikeasti ole mitään hyvää. Me tupakoitsijat saatamme selitellä hyviä syitä miksi tupakoimme, mutta tosiasiassa siitä on vain tullut osa arkeamme ja tapojamme, josta on vaikea päästä eroon. Tupakka jää helposti arkeen kiinni kahdesta syystä: siitä on oikeasti muodostunut osa arkeamme ja sen tapoja, ja toisaalla olemme tulleet riippuvaiseksi nikotiinista. Mutta näistä molemmista puolista tätä kokonaisuutta on mahdollista päästä eroon, jos vain itse haluat – kaikessa on aina lähtökohtana oma halu lopettaa tupakointi.

Me kaikki kyllä tiedämme ja ymmärrämme, että tupakointi ei ole terveellistä ja tuhannet suomalaiset kuolevat vuosittain tupakasta johtuviin sairauksiin, vaikka vuosi vuodelta tupakointi on Suomessa vähentynytkin. Suomessa valtaosa kulutetusta tupakasta poltetaan savukkeina. Vuonna 2018 savukkeita kulutettiin 966 kappaletta 15 vuotta täyttänyttä henkilöä​, mutta jos esimerkiksi 40-luvulla noin 76 % miehistä tupakoi, niin nykyään tupakoitsijoita on reilut 10 % ja Suomen tavoitteena on olla savuton vuoteen 2020 mennessä, ilman kuitenkaan täyttä tupakointikieltoa! Esimerkiksi vuonna 2020 yli 20-vuotiaista suomalaisista enää vain 10,6 % tupakoi – tämä muodostuu siten että miehistä tupakoi 12 % ja naisista 9,3 %.

Yksi keino päästä eroon tupakasta on keksiä jotain tavan tilalle, ja toisaalla korvata tupakka toisella tuotteella, vaikka nikotiinipusseilla. Nikotiinipussit antavat sen tarvittavan nikotiiniannoksen ilman tupakkaa, ja ilman minkäänlaista tupruttelua eli ilman passiivista tupakointia. Suomen laajin nikotiinipussivalikoima on itseasiassa saatavilla verkkokaupasta ja vaikka kotiin tilattavissa, täysin laillisesti ja kerralla useampi kuukaisi. Nikotiinipussien avulla on kohtuullisen helppo saada tupakan nikotiinille vastine, mutta sitten jää tämä toinen puoli eli tupakka osana arkea ja tapoja.

Tupakka arjessa

Monille tupakka toimii arjessa päivän tauottaja, eli tupakan avulla pidetään taukoja työpaikalla, harrastuksissa ja jopa kotioloissa. Tupakasta haetaa apua stressiin ja puhutaan jopa stressitupakasta, vaikka todellisuudessa se on juuri tupakka, jonka haitalliset ainesosat aikaansaavat kehon stressiä. Tupakka toimii arjessa pakopaikkana, mitä tupakoitsija saattaa käyttää päästäkseen eroon tilanteessa ”hyvällä” syyllä, siksi tupakalle saattaa olla jopa vaikea keksiä nopeasti toimivaa vaihtoehtoa. Mutta työpaikalla voi toivoa työnantajalta panostusta taukotiloihin, sillä tilastollisesti jokainen tupakoitsija maksaa 2500 euroa enemmän vuodessa kuin muut työntekijät, ja jos työpaikalla on vaikka muutama tupakoitsija, voisi viihtyisän taukotilan rakentaminen oikeasti edistää työn tuottavuutta ja työntekijöiden viihtyvyyttä työpaikalla ilman tupakkaa.

Se, että tupakointi on pudonnut 40-luvun miesten yli 76% nykyiselle reilulle 10 % tasolle on iso kehitys, joka on tapahtunu vuosien aikana. Tupakointihan kiellettiin Suomessa julkisissa tiloissa vasta 1977 ja esimerkiksi joidenkin maiden julkisessa liikenteesssä yhä vielä tupakoidaan – vaikka se olisi kiellettyä, mutta kukaan ei valvo sitä. Tupakointi on yhä todella iso ongelma köyhissä maissa Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa ja osissa USA:ta. Euroopassakin on alueita joilla aikuiset polttelevat vielä yli 20 %:sti mutta ne alkavat olla vähenemään päin yleisen elintason noustessa ja tietoisuuden lisääntyessä tupakan todellisista haitoista.

Tupakasta pois

Ensimmäisten askelten joukossa oman päätöksen jälkeen on luonnollisesti kaikista tupakkatuotteista luopuminen, niin kotona, autossa kuin työpaikalla. On hyvä ohje myös kertoa kavereille, että pyrkii eroon tupakasta tosissaan, jotteivat nämä sitten tarjota savukkeita vapaa-ajalla tai töissä. On hyvä myös ymmärtää, että tupakoidessa ruokahalu on matalampi, eli kun lopetat, se palaa takaisin, samalla kuin myös makuaisti palaa- eli todennäköisesti syöt ainakin hetken aivan uudenlaisella ruokahalulla, ja ruokasi maistaen. Onkin hyvä viimeistään tässä vaiheessa hieman miettiä mitä syö ja kuinka paljon – kaikki rasvat, sokerit ja suolat ja niiden merkitykset on hyvä tietää edes perustasolla, mutta ei sentään tarvitse alkaa kaloreita laskemaan, kunhan vain ymmärtää etukäteen että arjen yllättävänkin monet asiat muuttuvat tupakanpolton lopettamisen jälkeen – ja useimmiten positiiviseen suuntaan!

Pitää vain muistaa, että et ennenkään saanut siitä tupakasta sitä helpostusta stressiin, se oli vain keino stressinhallinnalle, nyt sinun pitää löytää toinen, tupakoimaton keino.